Welkom in coronatijd

Verhuizen vanuit een thuissituatie naar een verpleeghuis is tegenstrijdig: aan de ene kant gaat men de hulp krijgen die men nodig heeft, aan de andere kant verlaat men een bekende, soms zelfs geliefde woonomgeving, die niet alleen een huis was, maar ook een “thuis” werd genoemd. Verhuizen gaat gepaard met zowel praktische zaken, als emotionele momenten.

Soms is de woning in het verpleeghuis kleiner dan de woning die men gaat verlaten, waardoor men moet kiezen welke meubels wel en niet mee gaan. Verhuizen geeft rommel, onrust en onzekerheden. Daarnaast vaak het afscheid nemen van buren die men al langer kende en het uitzicht wat zo vertrouwd was. En bij een verhuizing naar een verpleeghuis in Coronatijd komt nog meer kijken: een protocol om ieders veiligheid en gezondheid te waarborgen.

Mensen die in deze periode worden verwelkomd bij ons, zijn ten eerste getest. Ook geen pretje, zo’n Coronatest. Vervolgens geldt een quarantaineregel voor hen: de eerste tien dagen brengt men door op de eigen kamer, die wellicht nog niet helemaal als “eigen” voelt. Men kan  helaas niet van de kamer af. Dat is lastig kennismaken, lastig een eigen weg te vinden, lastig om op verkenning te gaan. In deze periode van gewenning, geldt ook nog de regel dat bezoek beperkt is. Al met al nóg meer lasten dan een “gewone” verhuizing.

 

De regels kunnen we niet veranderen, maar de manier waarop we de nieuwe bewoners begeleiden in deze lastige eerste tien dagen, kunnen we wel beïnvloeden.

In De Blije Borgh krijgen de mensen die wij mogen verwelkomen, een “10 dagen-pakket”. Een doos die de nieuwe bewoner enigszins door deze lastige en onwennige periode loodst. In deze doos zitten tien voorwerpen, gerelateerd aan het komen wonen in De Blije Borgh. Het zijn tien cadeautjes, op het gebied van verzorging en vermaak. De cadeautjes zijn genummerd, zodat het zichtbaar is hoeveel dagen men nog op de kamer zal verblijven, voordat een ieder kennis kan maken met het gebouw en zijn of haar nieuwe leefomgeving.

In deze doos zit ook een map met foto’s van medewerkers die zich gewoonlijk in deze tien dagen periode bij de nieuwe bewoner waren komen voorstellen. Eigenlijk is deze map “het oog op de gang en op de gang van zaken”. De dagelijkse gang van zaken op de afdeling wordt summier uitgelegd. Op die manier heeft men toch de mogelijkheid om al een klein beetje kennis te maken met de mensen die met regelmaat voor hen gaan zorgen; de verzorging, de geestelijk verzorger, de medewerkers van de keuken, de technische dienst en de medewerkers van de activiteiten. De medewerkers van de huishouding ontmoet men al wél al in deze 10–dagen tijd. Zij komen de kamer schoonmaken, maar natuurlijk wel volgens de regels. Het zal wennen zijn om benaderd te worden door mensen met mondkapjes, schorten en soms nog een bril.

Om deze dagen door te komen dus een doos. In deze doos ook schone beloften, waarmee we de nieuwe bewoner laten verheugen op tijden ná deze tien dagen.